Vega – Kampen for en ny verden

Vega - Kampen for en ny verden

Vega er debutromanen til Elin Viktoria Unstad og blir utgitt 21 august på Cappelen Damm.

Om boken (lånt fra Cappelen Damm):
Tøff og actionfylt roman om Vega, 17 år, og livet i Nyhåp etter at Energikrigen ødela nesten alt. Hun følger reglene og har planene klare for fremtiden. Men denne sommeren blir likevel ikke som forventet. For plutselig eksploderer det. Litt etter litt rakner samfunnet rundt henne. De livsviktige solcellene slutter å fungere. Restriksjonene strammes inn. Men Myndighetene har kontroll. Eller?

Jeg (admin Elin) har vært så heldig å få stille debutanten noen få spørsmål.

Hvilke forventninger har du som debutant?

Som debutant har jeg et ønske om å lære så mye jeg klarer. Hver lille bit av prosessen er spennende for meg. Det var hyggelig å være med på pressekonferansen til Cappelen Damm sin høstliste, ekstra morsomt når sjefen for barn- og ungdomsbøker nevnte meg og boken min fra scenen. Utover høsten håper jeg å se boken i mange bokhandlere og krysser fingrene for en eller flere anmeldelser. Og jeg gleder meg til alt sammen.

Hva inspirerte deg til å skrive Vega – Kampen for en ny verden?

Det var et konsept som inspirerte meg til å skrive akkurat den boken, og det var gjenbruk. Jeg er opptatt av at vi som samfunn og verden må tenke litt lengre, kan «bruke opp» tingene våre før vi kaster dem, pusse opp møbler, reparere ting som blir ødelagt etc. Derfra fulgte ideen min raskt mot dystopi, til et samfunn hvor de er nødt til å tenke på den måten. I Nyhåp (samfunnet i Vega) er alt lagt opp rundt at det finnes lite ressurser. Jeg hadde også nylig lest både Divergent-serien og Hunger games-serien når jeg var i idefasen til boken. Mens jeg skrev og omskrev begynte utgangspunktet å leve sitt eget liv. I resultatet er ideen blitt mer politisk, mot spørsmål om hvordan man skal organisere et samfunn med så lite ressurser. Er det mulig med en god styreform i den situasjonen?

Vega – Kampen for en ny verden, blir kategorisert som dystopi. Hva legger du selv i sjangeren?

En dystopi er for meg en verden som har mistet noe vi har i dagens verden. Den kan ha mistet frihet, teknologi, demokrati, privatliv, penger, eiendeler, naturressurser eller flere av disse. Det kan også være post-apokalyptisk, hvor den verden vi kjenner har gått under. I Vega har krig ødelagt alt. Nesten. I starten av boka er det 52 år siden det skjedde. Det eneste befolkningen kjenner til er samfunnet Nyhåp, som er på størrelsen til en liten by, og ligger beskyttet mellom fjell og hav. De har mistet alt, penger, eiendeler, teknologi, mye naturressurser. De har menneskene som bor der, kunnskapen deres og litt ressurser å bruke. Hvordan har de organisert samfunnet utfra dette? Fungerer måten de har gjort det på? Har de mistet frihet, demokrati og privatliv også?

Må du være i et spesielt modus for å skrive eller kan du skrive i hvilke som helst omgivelser?

Jeg kan skrive i de fleste omgivelser. Hjemme skriver jeg hovedsakelig ved spisebordet, men også på skrivepulten, i sofaen, ved sofabordet, i en av sengene, på gulvet sittende på ninja turtles saccosekken, eller om jeg kommer på noe viktig, på huk foran pcen på et lite sidebord. Jeg åpner laptopen, setter igang musikk på høretelefonene og så overser jeg alt annet. I praksis fungerer det greit nok. Men siden jeg har tre barn, er det noen ganger mye vanskeligere enn det høres ut. I sum handler det for meg om prioriteringer, bruke de lommene med tid man finner på best mulig måte.

Hva synes du om skrivemiljøet på Facebook?

Skrivegruppene på Facebook er veldig nyttige og lærerike. Man kan spørre om alt man lurer på. Ingen spørsmål er for dumme. Og man kan følge med alt andre spør om, alle diskusjoner. Det har vært viktig for meg å ha et miljø rundt skrivingen. Det hadde jeg ikke i det hele tatt før jeg fant gruppene på Facebook. Da var jeg helt ny og det føltes veldig bra at mange andre var i samme situasjon. Jeg har funnet flere testlesere via Facebook og fått nyttige tilbakemeldinger via å byttelese tekster. Det var fantastisk å legge inn en post om at jeg var antatt i februar i år. Da haglet det inn med gratulasjoner. Jeg svevde ekstra lenge av glede på grunn av det.

Og sist men ikke minst, hva er favoritt boken din for øyeblikket?

Favorittbok er alltid vanskelig å svare på. Det er så mange av dem, og av ulike grunner, til ulike tidspunkter. Første innskytelsen min er alltid å nevne Harry Potter. Men siden dette er spesifisert til for øyeblikket, vil jeg istedenfor peke ut to andre, en norsk og en engelsk.

På norsk er det Kaoshjerte av Lise Forfang Grimnes. Det er norsk fantasy, satt i vår tid og med norrøne elementer. Og med en spennende historie. Jeg har hørt at nummer to i serien, Blodskraft, er enda mer spennende, så gleder meg til å lese den.

På engelsk vil jeg peke ut Six of Crows av Leigh Bardugo. Det er også fantasy, en mørk og dyster variant av det. En bok jeg ble veldig dratt inn i, både på grunn av verdenen og karakterene.

Linker:
Forfatter Elin Viktoria Unstad – Faceboook-side

Hjemmeside Elin Viktoria Unstad

Vega – Cappelen Damm

Vega – Goodreads

 

One thought on “Vega – Kampen for en ny verden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s